In het masterplan wordt Waterzande conceptueel voorgesteld als een compact dorp langs de Zeedijk. Door compact en slim te bouwen worden de sterke eigenschappen van het landschap in de verf gezet.
Een multifunctioneel paviljoen en publieke open ruimten op weldoordachte plaatsen zullen de ruimte structureren en de bijzondere zichtperspectieven kaderen.
Aan het voormalige Veerplein komen 250 residenties, zowel woningen als appartementen, en een groot park. De dorpskern omvat 200 serviced appartementen, een multifunctioneel infopaviljoen en gezellige restaurantjes met zicht op de jachthaven.
Het nieuw ontworpen stranddorp aan de Zeedijk bestaat uit een groot buurtplein met 200 residenties, een wandelpromenade, een mooi strand en een beach club. De vorige plannen vermeldden de komst van een golfterrein maar dat komt er dus niet. Wel wordt er ingezet op een omvangrijk natuur-agrarisch en recreatief landschap, met velden, wandel- en fietspaden, vijvers en een vogelkijkhut.
Waterzande wordt een dorp, met een hoog potentieel om een echte gemeenschap te creëren, waar iedereen zich thuis voelt.
Waterzande staat gelijk aan een uitstekende levenskwaliteit, waar rust en stilte hand in hand gaan met aangenaam beleven. De elementen wind, water en natuur spelen daarin een doorslaggevende rol. Waterzande wordt een geliefde thuisbasis voor bewoners in een omvangrijk groen landschap. Een prachtige plek waar ook buurtbewoners uit nabije dorpen en passanten even kunnen ontsnappen aan de drukte. Een oase van groen. Een eenheid met water.
Te midden van al deze natuurpracht creëren we een volledig nieuw woongebied waar altijd iets te beleven valt. De aanwezigheid van de jachthaven, diverse toeristische attracties, sportactiviteiten en horecazaken in de buurt maken je verblijf telkens weer verrassend en bijzonder. Hier beleef je de kust en de polders als nooit tevoren.
Waterzande wordt een duurzaam dorp. Duurzaam in al haar facetten. Niet alleen voorzien we onze woningen van duurzame technieken, ook zullen deze in CLT (Cross Lamniated Timber) gebouwd worden. Deze vorm van houtbouw is zeer energiezuinig en vermindert de behoefte aan verwarming, wat de uitstoot van schadelijke CO2-uitstoot terugdringt. Ook de appartementen worden duurzaam ontwikkeld.
Waterzande komt aan de oude veerhaven in Kloosterzande waar de veerboot over de Westerschelde van 1943 tot 2003 uitvoer naar Kruiningen. Met de opening van de Westerscheldetunnel verdween het veer, hoewel het sinds 2005 nog een opvolger kent met een toeristisch fiets- en voetveer naar Hansweert.
Waterzande is onderdeel van de gebiedsontwikkeling waarin woningbouw, nieuwe buitendijkse natuur en recreatie moeten zorgen voor een nieuwe economische impuls voor de omgeving van Hulst.
Kalmte, ongerepte natuur en weidse verzichten zijn hier basisingrediënten. Er is buitendijks 75 hectare estuariene natuur aangelegd waarvan 35 hectare valt onder natuurherstel Westerschelde. De overige 40 hectare zijn aangelegd vanuit de natuurcompensatieplicht van de Tweede verdieping van de Westerschelde. Het gebied is geopend in 2015.
Verderop komt deze prachtige groene omgeving nu opnieuw tot leven met het nieuwe dorp Waterzande. De verschillende residentiële elementen worden aangevuld met een rijk recreatief aanbod. En dat alles in een natuurlijke, subtiele setting, met respect voor de fantastische fauna en flora van de omgeving.